Fårskinn, svenska

Våra vackra, värmande, vidunderliga fårskinn kommer alla från Karlsbergs Gård i Hjo. Här bedrev man tidigare egen lammproduktion, men numera köper man in skinn från fårgårdar i hela Sverige.

Samtliga skinn är svenska och naturliga. De kommer från olika raser och blandraser. De klipps inte i en viss form utan får behålla sitt naturliga utseende. Precis som fåren är olika är det ena skinnet inte det andra likt.

De bereds på ett familjedrivet berederi i Polen och en liten del på Tranås Skinnberedning i Sverige. All beredning håller EU-standard, med höga miljökrav.  

Två olika slags beredning används: kromgarvning eller garvning med alun. Det krom som används är grundämnet kromsulfat som finns naturligt i naturen och har använts i över 150 år vid beredning. Vid kromberedning blir skinnen tvättbara. Kromet gör skinnet mjukt igen efter tvätt. Garvningen med alun sker utan krom och är därmed ekologisk, enligt Eu-standard. Dessa skinn är inte tvättbara.

Skötsel och tvätt: Skaka skinnet och vädra det gärna ute när det är fuktigt. Torka av en ev. fläck för hand med fuktig trasa, men undvik själva huden, som blir stel av vatten. Lägg gärna ut ditt skinn i snö i några timmar, då dras eventuell smuts ut. Alltid med pälssidan neråt. 

Skinn som märks med "Tvättbart" kan tvättas i 30 grader handtvätt eller ullprogram med särskilt ulltvättmedel. Torka hängande eller liggande plant och sträck eller dra ut skinnet några gånger under torkningen. OBS! dock att inte heller "Tvättbara" skinn ska tvättas i onödan. Skinn blir inte likadana igen efter tvätt som före - till sin natur. Samtliga skinn går dock att kemtvätta. OBS! att ull och skinn är levande och naturliga material. Mjuk ull kan tova sig lite ibland och även ett rakt skinn kan locka sig lite efter att ha varit ute i en pulka. Skinn kommer från djur och kan ibland ha en doft av just får. Detta brukar dämpas efter någon månads användning och eventuell vädring utomhus.

Användning: Fårets hud är fet och kan fnasa lite i början, lägg därför gärna någon tygbit etc. under skinnet om det ska ligga på t.ex. en textilsoffa.

Märkning: Skinnen är märkta med "Tvättbart", "Ej tvättbart" samt "EKO-beredning, no chrome". 


Läs gärna mer på karlsbergsgard.se.